5 Çayı Geleneğinin Doğuşu ve 5 Çayına Özgü Tarifler

5 çayı geleneğinin doğuşu İngiltere’de Kraliçe Victoria döneminde olmuştur. 1800’lü
yıllarda İngiltere’de yemekler kahvaltı ve akşam yemeği olmak üzere 2 öğünmüş.
Zamanla akşam yemeği önem kazanarak daha geç saatlerde ve daha ağır bir öğün
olarak yenmeye başlamış. Yemekler arasındaki zaman dilimi uzun olduğundan bir
nevi atıştırmalık olarak iki öğünün arasına sıkışmış. Hatta zamanla insanların
beraber vakit geçirdiği etkinliklere dönüşmeye başlamış. Bu davetler önce tüm
İngiltere’ye, sonra da tüm dünyaya yayılmış.

Çayın Osmanlı’ya gelişi 1900’leri bulsa da bilinen tek bir gerçek; çaya alışmamız zor
olmamış. 🙂 Kaldı ki şu an dünyada çay tüketiminde birinci sırada yerimizi alıyoruz.
Doğal olarak da 5 çayı kültürüne adapte olmamız kaçınılmaz olmuş.

Kendimizi kaybettiğimiz 5 çayı davetlerinde atıştırmalıklar, tatlılar olmazsa olmaz! Biz
de sizler için 5 çayına özgü tarifleri derledik.

Gelin bu sohbeti bol eşsiz ziyafet için tariflere bakalım;

Dereotlu Poğaça

Malzemeler;
● Yarım kilo un.
● Yaş Maya
● Yarım demet dereotu
● Çörek otu
● 3 yumurta(İkisinin yarısı ayrılıyor)
● 1 su bardağı sıvı yağ
● 1.5 tatlı kaşığı tuz
● 2 tatlı kaşığı şeker
● Aldığı kadar ılık su

Hazırlanışı;

● Unu eliyorsunuz.
● 1 küçük paket yaş maya katılıyor.
● 2 tatlı kaşığı şeker, tuz,sıvı yağ ve dere otu konuluyor.
● Göz kararı ılık su ekleniyor.
● Hepsi yoğruluyor.
● 20 dk. bekleniyor.
● Hamur kabarıyor.
● Daha sonra poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülüyor ve çörek otu
serpiliyor.
● 170 derecede fırına veriliyor.
● Afiyet olsun.

Ağlayan Pasta

Malzemeler;
● 4 yumurta
● 1 su bardağı şeker
● 1 su bardağı un
● 3 yemek kaşığı kakao(25gr)
● 1 paket vanilya
● 1 paket kabartma tozu
● 4 yemek kaşığı süt
● 1 paket hazır çikolata sosu
● 1 paket krem şanti
● 1,5 su bardağı süt(kek pişince üstüne dökülecek)

Hazırlanışı;

1. Yumurta ve şekeri iyice çırpın.
2. Unu, kakaoyu, vanilini, kabartma tozunu ve 4 yemek kaşığı sütü de ekleyip
tekrar çırpın.
3. Dikdörtgen borcamda yaklaşık 40 dk 180 derecede keki pişirin.
4. Krem şantiyi 1 su bardağı sütle çırpın.
5. Çikolata sosunuda paketteki tarife göre hazırlayın.
6. Kek pişince 1,5 su bardağı sütü kekin üstüne dökün.
7. Krem şantiyi soğuyan kekin üzerine yayın ve daha sonra çikolata sosunuda
kremşantinin üstüne yayın. Afiyet olsun.

Elmalı Kurabiye

Malzemeler;

● 3 su bardağı un
● 250 gr oda ısısında tereyağı veya margarin
● 1 yemek kaşığı yoğurt
● 1 şeker kaşığı kabartma tozu
● 1 limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
● 1 kahve fincanı pudra şekeri
İç malzemesi;
● 3 elma orta boy elma rendesi
● 1 tatlı kaşığı tarçın
● 1 küçük boy çay bardağı şeker
● 1 avuç dövülmüş ceviz (isteğe bağlı )

Hazırlanışı;

● Rendelenen elma, tarçın ve şeker küçük bir tencereye alınıp orta ateşte
suyunu salıp çekene kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır.
● Soğuyunca istenirse ceviz de konulur.
● Ayrı bir yoğurma kabında hamur malzemeleri yavaş un ilavesiyle birlikte ele
yapışmayacak yumuşak bir kıvamda yoğrulur.
● Hamur 5 bezeye ayrılır.
● Her beze altı üstü unlanarak tatlı tabağı büyüklüğünde, yarım cm kalınlığında
olacak şekilde açılır.
● Önce dörde, her bir parça da 2 ye bölünür. (Yani toplam 8 üçgen çıkacak).
● Geniş kısımlarına soğuyan elma harcından 1 tatlı kaşığı koyularak, sigara
böreği sarar gibi sarılır.
● Tepsiye dizilir.
● Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirilir.
● Altı hafif kızardığı anda fırından alınır.
● Ilınınca üzerine pudra şekeri serpilir. Afiyet olsun.

Melisa Deniz

Karaca Yazarı

No Comments Yet

Cevap Yazın

Your email address will not be published.

Sosyal Medya Hesaplarımız Üzerinden Bizi Takip Edebilirsiniz!

İletişim