Geleneksel Bir Ritüel: Kahve

null

Türk Kahvesi deyip geçemezsin hiç bir zaman. Alelacele içilmez, kendine özgü bir tabağı yanında mutlaka lokumu veya çikolatası vardır. Suyuda yanında hiç eksik olmaz. Bayram tatlısı kadar yeri vardır bayramlarda. Özellikle kız istemeye gittiyseniz bu kadar telaşın içinde kıvamı tutturulmaya çalışılır. Tabii ki damadın kahvesine katılan bir parça tuzdan bahsetmiyoruz bile.

Bugün dünyada 70’e yakın ülke kendi kahvelerini üretmektedir. Ülkemiz ise iklim koşullarından dolayı bu ülkelerin arasında değildir. Türk kahvesi denilmesinin nedeni ise çekirdeğin kavruluşu, öğütülmesi, içeceğin hazırlanması ve sunulması Türklerin kendi damak zevlerine göre bir tat ve görünüm oluşturmasıdır.

18. Yüzyıla kadar “mırra” yani ibrikte uzun süre pişirme yöntemi dışında, dünyada tek geçerli olmuş kahve hazırlama yöntemi 16. yüzyılda İstanbul’da geliştirilmiş olan Türk kahvesi yöntemiydi.

Bunu ise 18. Yüzyılda filtre kahve izledi. Espresso adıyla adlandırılan İtalyan usulü kahve 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıktı. Hazır kahve ise birinci Dünya savaşı yıllarında gündeme gelmiştir.

Zeynep Koyuncu

Karaca Yazarı

No Comments Yet

Cevap Yazın

Your email address will not be published.

Sosyal Medya Hesaplarımız Üzerinden Bizi Takip Edebilirsiniz!

İletişim