Sofranın Tarihçesi ve Fine Pearl

Sofra sadece yemek yenilen fiziki yerler değil, ailece bir araya geldiğimiz,
evlilik tekliflerini yaptığımız, çocuğumuzun ilk doğum gününü kutladığımız, üniversite mezuniyetlerimizi taçlandırdığımız, dostlarımızla hasret giderdiğimiz kıymetli anların yaşandığı, hatıraların kurulduğu yerdir. Peki tüm bu güzel paylaşımların haricinde yemek yenilen kaplardan günümüzdeki yemek takımlarına dönüşüm sürecini düşündünüz mü? Ya da ilk kimlerin bulduğunu veya özelliklerini merak ettiniz mi? İşte sizi bu yazımızda sofranın tarihine götürüyoruz, buyrun! 🙂

SERAMİK (M.Ö. 7000/Mezopotamya)

Seramiğin tarihçesi insanların ateşi bulmaları ile başlamaktadır. Suyu taşımak, muhafaza edebilmek için kaplara ihtiyaç duyulduğundan dolayı seramik doğmuştur. Yüzyıllar boyunca, kap kacak yapımında kullanılmış, gerek eski çağlarda gerekse günümüzde yapı tuğlası üretiminde yararlanılan bir gereç olmuştur. Halk arasında pişmiş toprak esaslı malzeme olarak bilinen seramik, kayaların dış etkiler sebebiyle parçalanmasıyla oluşan kil, kaolin ve benzeri maddelerin yoğurulup yüksek sıcaklıkta pişirilmesiyle elde edilir. Seramik, insan hayatında geçmişle bugün arasında kurulan bir bağ olarak yer alır. Arkeolojik kazılarda bulunan seramik kaplar ile uzmanlar tarihle bugün arasındaki bağı kurmaktadır. İlk çağlardan bu yana seramik yaşam içerisinde her zaman bir yer bulmuştur. Seramik, bazen basit bir çömlek, bazen sarımsı beyaz bir porselen tabak, fincan, bazen bir süs eşyası, bazen evlerin çatılarını kaplayan kiremitler, duvarları oluşturan bağlar olarak yaşamın içindedir.

PORSELEN (8.yy/Çin)

Çinlilerin inanışları yaşamlarının her alanında en iyiyi üretmelerini şart koşmuştur. Porselenin de bu en iyiyi yakalama felsefesinden doğduğu kabul edilir. Seramiğin en iyisini elde etmek isteyen Çinliler, porselene ulaşmış ve onu mükemmelleştirmiştir. Çinliler doğanın verdiği nimetleri ve zengin kaynakları farklı şekillerde kullanarak ilkel seramiği ilk önce gözeneksiz seramiğe, sonra da porselene dönüştürmüşlerdir. Porselen Çin Hükümdarlarının saraylarının en değerli eşyası olarak başlar, Marco Polo ile 13.yy da önce Avrupa’ya sonra da tüm dünyaya yayılır.

BONE CHINA (1790/İngiltere)

Çin porselenlerinin İngiltere piyasasında değer bulması, diğer Avrupa ülkelerinden sonra
İngiliz girişimcileri de harekete geçirmiştir. Thomas Freye’nin ilk kez Porselen Fabrikası’nda denediği kemik porseleni Josiah Spode II geliştirerek, tüm Avrupa’ya sunmuştur. Porselen literatüründe “Bone China” olarak yerini alan kemik porselenin farklılığı tüm dünyada tanınmaya başlanmıştır.

KARACA FINE PEARL (2016 Karaca/Türkiye)

Karaca Fine Pearl yemek takımları 4,5 senelik bir çalışma sonucunda ortaya çıkmıştır. Yaklaşık 230 yıldır yemek takımının ham maddesinde yapılmayan değişikliği Karaca 230 yılın ardından değişiklik yaparak gerçek inciyle ürettiği Fine Pearl’ü hayata geçirmiştir. Fine Pearl, yapımında kullanılan inciyle dünyadaki en değerli yemek takımlarından biri. Kuvars, kaolin ve feldspat da bulunduran ve sıfır gözenekli yapısıyla kalitesinin içini tamamen dolduran Fine Pearl’ün yapım aşamaları ise, en incelikli sanat eserlerini bile kıskandıracak kadar hassas bir süreç gerektiriyor. Kaolin ile birlikte ham maddeye katılan inci, yemek takımına ince ve şeffaf bir görüntü kazandırıyor. Karaca Fine Pearl ile Türk mutfağının ihtiyaçlarına uygun olarak birçok yenilik yapmıştır. Türkiye’de yapılan en geniş etnografik araştırması gerçekleştirilerek ihtiyaçlara yönelik yemek takımı içeriği ve boyutlarında yenilikler yapılmıştır. Kültürümüzdeki bol soslu ve sulu yemekler için kayık tabaklarının derinliğini, tatlı tabaklarının ise büyüklüğünün artırılarak istenildiğinde ordövr tabağı ya da başlangıç tabağı olarak da kullanılabilir hale getirilmiştir. Fine Pearl, yüzey sağlamlığı olarak da TÜV Rheinland Uluslararası Standartlar Sertifikasyon ve Denetim kurumu tarafından çizilmezlik skalasında 5 üzerinden 1 olarak değerlendirilmiştir. Yani en iyi dereceyi almıştır. Yüzey sırrının sağlamlığı sayesinde çatal, kaşık, bıçak gibi metal malzemelerin yüzeye etki etmediğinin göstergesidir. Ayrıca yüzey sağlamlığı ve pürüzsüzlüğü sayesinde yıkamada deterjanın kokusunu taşımaz. Yedikleriniz, içtikleriniz Fine Pearl’ün yüzeyinde kalmaz. Böylece lezzetler bir servisten diğerine taşınmaz.

Karaca, sağlığımızı da düşünüp mükemmel sofralara zemin hazırlamış, incinin şıklığını en değerli sofralarda paylaşmanız için tasarlanmıştır.

 

Selin Parlak

Karaca Yazarı

No Comments Yet

Cevap Yazın

Your email address will not be published.

Sosyal Medya Hesaplarımız Üzerinden Bizi Takip Edebilirsiniz!

İletişim