Kategoriler
Genel

Doğru Çay Nasıl Demlenir?

En sevilen ve en sık tüketilen içeceklerin başında çay gelir. Kışın içinizi ısıtmak, yazın hararetinizi dindirmek için bir bardak tavşan kanı çay içmeyi tercih edebilirsiniz. Peki doğru çay nasıl demlenir? Çay demlemek kolay gibi görünse de lezzetli olmasını sağlamak için dikkat edilmesi gereken püf noktaları bulunur. Doğru teknikler, kaliteli bir çaydanlık ve şık sunum sayesinde çayınızı afiyetle yudumlayabilirsiniz.

Çay Demlemenin Püf Noktaları

Dünya üzerinde birçok yerde farklı çay türleri tüketilir. Ülkemizde en sık tüketilense siyah çaydır. Karadeniz Bölgesi’nin eşsiz doğasında yetişen çaylar doğru demleme teknikleri ile benzersiz bir lezzete dönüşür Hemen hemen her evde yapılıyor olsa da çoğu insan çay demleme ile ilgili püf noktalarından haberdar olmayabilir. Rengi, kokusu ve tadı ile büyüleyen çaylar demlemek için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Berrak bir çay demlemek için şebeke suyu yerine içme suyu tercih etmeniz yararlı olur.
  • Tam dolu bir demlik çay için 10 tatlı kaşığı siyah çay kullanmanız yeterlidir.
  • Çaydanlığın altında su kaynattıktan sonra demliğe ekleyebilirsiniz. Çayı da demliğe suyu doldurduktan sonra dökmeniz daha iyi demlenmesini sağlayabilir.
  • Çayın demlenmesi için alttaki suyu kısık ateşte kaynamaya bırakabilirsiniz.
  • Çayın demlendiğini anlamak için kapağını kaldırıp bakabilirsiniz. Çay taneleri dibe çökmüşse çayınız hazır demektir.

Çay makinesi ile demlerken de aynı yolu izleyebilirsiniz.

Çayın Acı Olmaması İçin Ne Yapılır?

İyi bir demlenmiş çayın olmazsa olmazı berrak kırmızı rengi ve damakta acılık bırakmayan lezzetidir. Eğer çayınızın acı olduğunu düşünüyorsanız tekniğinizi gözden geçirmeniz gerekebilir. Çay nasıl demlenir sorusuna yanıt bulduktan sonra tam kıvamında bir içecek hazırlayabilirsiniz. 

Çayınızın acı olmasının farklı sebepleri bulunabilir. Çay ortalama 15-20 dakika gibi bir sürede demlenmiş olur. Eğer bu süreden daha fazla kaynamaya bırakırsanız çayınızda acılık olabilir. Demliğe eklediğiniz çay miktarı da lezzetini doğrudan etkiler. Aşırı çay kullanımı içeceğinizin tadının acı olmasına yol açar. Çayın acı olmasını engellemek için demliğin içine yarım tatlı kaşığı kadar şeker ekleyebilirsiniz.

Çay Demlenecek Su Nasıl Olmalıdır?

İyi bir demlenmiş çayın 3 göstergesi vardır. Bunlar; berraklık, koku ve lezzettir. Çayın berrak olabilmesi için kullanılan suyun kalitesi önem arz eder. Şebeke suyu çayınızın bulanık görünmesine neden olabilir. Buna engel olmak için mümkün olduğunca içme suyu kullanmaya özen gösterebilirsiniz. Çay içmenin de demleme gibi belli başlı kuralları vardır. Çayı keyifle yudumlamak isterseniz cam bardak tercih etmeniz gerekir. Son dönemde çay için çeşitli fincan ve kupalar da kullanılsa da rengini ve lezzetini yakalamak için şık bir çay bardağı seti kullanmanız faydalı olabilir. İnce belli bir bardak ile şık çay tabakları tavşan kanı çayınızın damağa olduğu kadar göze de hitap etmesine yardımcı olur. Karaca’da yer alan şık tasarımlı çay bardakları çay içme keyfinizi farklı bir boyuta taşır.

Çay Ne Kadar Sürede Demlenir?

Çayın demlenmesi için belli bir süre gerekir. Tavşan kanı bir çay için demliğe su ekledikten sonra 15 ile 20 dakika kadar beklemeniz gerekir. Bu süreden daha erken içerseniz çay tortularından rahatsız olabilirsiniz. Çok açık renkli olacağı için göze güzel görünmez. Tadı da sudan farksız olacağı için tüm keyfinizi kaçırabilir. Çay demleme süresi geçirildiğinde ise tadında acıma başlayabilir. Rengi siyaha döneceği için iştahınızı da kaçırabilir. Acı ya da bulanık bir çay içmek istemezseniz çayınız demlendikten sonra ocağın altını kapatabilir ya da çay makinenizi bekleme moduna alabilirsiniz. Lezzetine doyulmaz çayları Karaca çaydanlık ve çay makinesi çeşitleri ile demleyebilirsiniz.