Kategoriler
Tarif

Gerçek Toz Salep İle Salep Tarifi | Lezzetli Salep Nasıl Yapılır?

Salep, birçok farklı yiyecek ve içeceğin hazırlanmasında kullanılır. Muhallebi ve kek gibi ürünlerin içinde rastlayacağımız bu lezzetli tozun bir diğer kullanım alanı da dondurmalardır. Farklı tatlara lezzet vererek gönüllere taht kurmuş olsa da, en çok sevilen hali sıcak içecek halidir. Salep Tarifi içi hazır salep karışımları bulunsa da, doğal ve katkısız olarak hazırlananlar daha lezzetli ve faydalıdır.

Kalsiyum, potasyum ve protein bakımından zengin olan salep faydaları arasında bağışıklık koruması yer alır. Özellikle bağırsaklar için oldukça yararlıdır. Şişkinlik, hazımsızlık ve mide yangılarına fayda sağlayabilir. Yumuşak ve sıcak yapısı sayesinde boğazı yumuşatır. Grip ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkların tedavi sürecinde rahatlatıcı olarak görev alır. Şekersiz içildiği takdirde yağ yakımını hızlandırdığı görülür. Tok tutma özelliği sayesinde ara öğünlerinize eşlik edebilir. 

Salep Tarifi

Kış aylarındaki soğuk günlerin iç ısıtan yanlarında biri salepin içeceğidir. Soğuk havalarda lezzetli tadı ve sıcacık yapısıyla sizi adeta sarıp sarmalayan bu sağlıklı içeceği zahmetsizce hazırlayabilirsiniz. Bu noktada salep nedir ve nereden elde edilir sorularını merak ediyor olabilirsiniz. Salep, genelde salkım halinde ve mor renkli çiçeklere sahip olan salep bitkisinin toprak altında kalan kısmında bulunan yumrulardan elde edilir. Bu küçük yumrular, temizlendikten sonra belirli bir süre kaynar suda haşlanır ve kurutulmak üzere iplere dizilir. Güneşte kurutulduktan sonra çeşitli yöntemlerle ezilerek toz haline getirilir ve paketlenerek sizlere sunulur. Tamamen doğal halde bulunan bu salep tozu, kış aylarının favori içeceğine dönüşür.

Gerçek Toz Salep İle Salep Tarifi İçin Malzemeler

Kendi damak zevkinize göre tadını ve kıvamını ayarlayabileceğiniz salep içeceğini hazırlamak oldukça basittir. Bunun için ihtiyacınız olan temel malzemeler:

  • 2 fincan süt (orta boy) 
  • 2 çay kaşığı toz salep 
  • Şeker

Kış akşamlarında sizi huzurla dolduracak ve içinizi sıcacık edecek bir salep tarifi için üç malzeme gerekir. Süt olarak doğal süt kullanmanız içeceğinizi daha lezzetli yapabilir. Pastörize ve günlük sütler de evde salep yapımı için uygundur. Süt sindirimi konusunda problem yaşıyorsanız laktozsuz süt tercih edebilirsiniz. Süt kullanmak istemeyenler su da tercih edebilir ancak unutulmamalıdır ki geleneksel olan bu tarifte süt kullanılır. Toz salep, bütçenize uygun olarak gramaj halinde aktarlardan ya da paket halinde marketlerden satın alınabilir. Şeker miktarı, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Miktarından emin olamıyorsanız fincandayken ekleme yapabilirsiniz. Eğer rafine şeker tüketmek istemiyorsanız bunun yerine süzme bal kullanabilirsiniz. Eğer tarçın tadının hakim olmasını istiyorsanız pişirme sırasında kök tarçın ekleyebilirsiniz. 

Gerçek Toz Salep ile Salep Nasıl Yapılır?

Gerçek salep kullanarak içeceğinizi hazırlayabilirsiniz. Bunun için salep nasıl yapılır sorusunu merak ediyor olabilirsiniz. Malzeme miktarının az ve bulunabilir olması ve yapımının zahmetli olmaması sayesinde evde de yapılabilen bu lezzetli tarifi mutlaka denemelisiniz. Sevdikleriniz ve çocuklarınız için hazırlayacağınız bu tarif için malzemeleri bir araya getirdikten sonra sütü derin bir tencereye ya da cezveye alın. Toz salep ve şekeri süte ekleyerek tel bir çırpıcı yardımıyla hızlı şekilde ve sürekli olarak topaklanmaması için karıştırın. Kısık ateşte dibinin tutmamasına özen göstererek kıvam alana dek pişirin. Kıvam aldıktan sonra içeceği fincanlara paylaştırın. Toz tarçın, salep sunumlarıyla bütün haldedir. Dilerseniz siz de fincana aldıktan sonra toz tarçın ekleyebilirsiniz. Damak tadınıza uyuyorsa vanilya da kullanabilirsiniz. Bunun için şeker ve toz salebi eklerken 1 tepeleme çay kaşığı vanilya tozu ya da 3 damla vanilya şurubu ekleyebilirsiniz.