Kategoriler
Yaşam Stili

Her Toplumun Vazgeçilmezi: Barbekü Kültürü

Havaların ısınması, tüm mutfakseverleri barbekü keyfinde buluşmasını sağlıyor. Yılın tüm aylarında yaşanması mümkün olan, fakat ilkbahar-yaz aylarında daha çok kendini gösteren bu tutku, iyi yemek ve eğlence zevkini bir arada buluşturarak tüm aile ve arkadaşları masanın etrafına toplamayı başarıyor.

Barbekünün tarihini ve bizlere ulaşma sürecini anlamaya çalışalım biraz.

Izgarada ya da batılı bir anlatımla barbeküde pişirme yöntemi, yemek pişirmenin yanı sıra aynı zamanda da bir sosyalleşme aracıdır. Kökeni İngilizce bir terim olan “barbecue” batılı ülkelerde BBQ olarak kısaltılır. Tarihsel olarak incelediğimizde ise

insanlar tarafından uygulanan ilk pişirme yöntemlerinden biri olduğu kesindir. Ateşte pişirilen yemeklerin daha lezzetli ve muhafaza edilebilir olduğunu gören insanlar, bu yöntemi geliştirebilmek adına ilkel ocaklar inşa etmişlerdir. Günümüzde ise pişirme tekniğine ve lezzet aralığına göre teknolojik birçok barbekü bazlı araç bulmak mümkündür.

Barbekü modelleri üzerine derinlemesine bir inceleme yaparsak materyal ayrımı ile başlayabiliriz. En yaygın görünen ayrım demir ve çelik ızgara ayrımıdır. Çoğunlukla ekipmanlar gazlı veya kömür-odun ateşinde çalışmak üzere tasarlanmışlardır. Daha sabit ve geniş ızgaralı modeller ise merkezi gaz sistemleri ile çalışır.

Ekipmanlar kullanım kolaylığı ve tehlike arz etmemesi açısından terasa, bahçeye veya mümkünse yağmurda bile dışarıya kurulmalıdır. Kolaylıkla kapanabilen (katlanabilen) ve arabada taşınabilenler mükemmel bir piknik için ideal tamamlayıcılardır.

Barbekülerin büyük bir kısmında kömür kullanılır. Kömür ateşinin barbekü üzerinde eşsiz bir büyüsü olduğunu kaçınılmaz bir gerçek olarak kabul edebiliriz. Pratiklik açısından gaz ile çalışan barbekü kesinlikle en uygun çözümdür ama bizim düşüncemize göre eski usul közlenerek yapılan barbekünün yanında cazibesini kaybeder.

Tabii ki bu eski tip barbeküleri bir yerden diğer bir yere taşımak çok pratik değildir. Barbekü kömürü herhangi bir marketten satın alınabilir ve çeşitli büyüklükte torbaların içinde bulunur. Diğer yönden ekonomiktir ve oduna oranla barbekü ateşini yakmakta az tecrübesi olanların bile kolaylıkla kullanabileceği bir malzemedir. Odunun tek avantajı yalnızca klasik tat veren özelliğidir, bu da iyi bir ızgaranın gerçek katma değeridir. Ancak barbekünün lezzetini etkileyecek aromalı veya reçineli odun seçiminden kaçınılmalıdır.

Eğer odun veya kömür kullanırsanız ızgarayı yerleştirmeden odun veya kömürün alevi barbekü ateşi haline gelene kadar beklemeniz gerekir. Izgara ve köz arasındaki mesafeyi ayarlayarak ısı derecesini kontrol etmek mümkündür. Besinin yanmasını önlemek için et, balık veya sebzeleri sık sık ters yüz ederek barbeküyü kontrol etmek gerekir. Doğal olarak yağ, ısıyla erir ve odun veya kömürün üzerine damlayan yağ, alevin ortaya çıkmasını sağlar.

Etin lezzetini aromatik otların kaplamasını önlemek için önemli olan aşırıya kaçmadan aromatik otları kullanmaktır. Pişirme sırasında lezzeti arttırmak için karışık aromatik ot demetini (biberiye, kekik, adaçayı ve tipik Akdeniz aromaları gibi) kullanmanızı öneririz. Tuz ve karabiber sadece son aşamada yani barbeküden almadan önce veya masada servis yapmadan önce serpilmelidir.

Karaca, barbekü keyfinizde size eşlik edecek tüm malzemeleri size sunuyor!

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir