Kategoriler
Sofra

Kusursuz Sofra Sanatı

null

Adab-ı muaşeret kurallarının izinde, ev davetlerinde kusursuz sofra kurmanın incelikleri…

Sürekli gelişen teknoloji ve dışarıda yemek yeme alışkanlığımızın artmasıyla birlikte hayatımızdan birçok geleneği sırayla çıkarmaya başladık. Akşamları eve geldiğimizde ailecek sofra etrafında toplanmak, sabahları kahvaltı sofrası kurmak, hafta sonları sevdiklerimiz için dostlar sofrası hazırlamak… Tüm bunların yerini hızlıca hazırlanmış bir sofrada, elimizde akıllı telefonlarımızla ya da televizyon karşısında, kucağımızda tepsiyle yemek yemek aldı. Bu da her ev sahibesinin bilmesi gereken sofra kurallarının yavaş yavaş unutulmasına yol açıyor. Oysa biraz ilham hafızaları tazelemeye yeter…

“Yemek masası, evin kalbidir. Kıymetli anların yaşandığı, hatıraların kurulduğu… Aile davetleri, yıldönümü kutlamaları, doğum günleri, bayram sofralarının her biri bu masanın etrafında kutlanır. Çocuklar yeni şeyler öğrenir, iş ortaklıkları kurulur, yeni aşklar başlar. Bu nedenle, evde davet verirken sofranızın, ‘Hoş geldiniz, bu sofra sizin için hazırlandı’ mesajını vermesi çok önemlidir.” Tüm dünyada satış rekorları kıran The Art of Table/Sofra Sanatı kitabının açılışını bu sözlerle yapıyor Suzanne von Drachenfels. Kendisinin rehberliğinde unuttuklarımızı yeniden hatırlamak adına, kusursuz sofra kurmaya dair önemli notları sizler için bir araya getirdik. Sofra kurmanın öne çıkan detayları

◗ Sofra takımı (supla, yemek tabağı ve kumaş peçete) masa kenarından 2.5 santim uzakta konumlanmalıdır. Çatal ve bıçak adedi davetin türüne göre değişse de, tabak her zaman sofra takımının tam ortasında yer almalıdır. Ekmek tabağı ise ihtiyaca göre sofra takımının sol üst köşesine yerleştirilir.

◗ Tüm malzemeler kullanma sırasına göre dışarıdan içeriye doğru yerleştirilir. Çatal tabağın sol, bıçak ile kaşık ise sağ tarafında yer almalıdır. Bıçakların ağzının tabağa doğru bakması gerekir.

◗ Tabak sıralamasında yemek tabağı resmi ve yarı-resmi yemeklerde baz olarak en altta konumlanırken, menüdeki yemek seçeneklerine göre servis tabağı ve pasta tabağı olarak sıralama devam eder.

◗ Su bardağı yemek bıçağıyla aynı hizada yer alır. Eğer yemek sırasında şarap ikramı yapılacaksa, şarap bardağı su bardağının sol tarafında konumlanır.

◗ Kumaş peçeteler bir sofraya şıklık katan en önemli detaylardandır. Sofraya renk katan bu aksesuar aynı zamanda misafirlerinize önem verdiğinizin de göstergesidir. Suzanne von Drachenfels, kusursuz bir sofra kurmak için üç farklı peçete kullanımı öneriyor: “Yemek tabağının altında, çatalın altında ya da çatalın sol tarafında.” Burada tek bir kurala uymak yerine doğru seçimi yapmak, masanın büyüklüğü, supla kullanımı gibi kriterler doğrultusunda ev sahibesine kalıyor.

◗ Etkileyici bir sofranın olmazsa olmazı sofra ortasında kullanılan süslemelerdir. İsterseniz sofradaki yemekleri gölgede bırakmayacak ve sohbeti engellemeyecek yükseklikte bir çiçek aranjmanı kullanabilir, isterseniz de mum ya da meyvelerle kendi orta süslerinizi yaratabilirsiniz. Günümüzde Pinterest’te, evde kolayca hazırlanabilecek birçok dikkat çekici orta süs önerisi yer alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir