Kategoriler
Tarif

Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır?

Altın günlerinin, arkadaş toplantılarının ve misafir ağırlarken sunulan ikramlıkların vazgeçilmez lezzeti;mercimek köftesi. Hem besleyici hem doyurucu hem de oldukça lezzetli olan mercimek köftesi, tatlı ya da tuzlu her türlü yiyeceğin yanına yakışan bir tarif. Zengin malzeme çeşidi ve pratik bir şekilde hazırlanmasıyla gönüllerde taht kuran mercimek köftesini tam kıvamında yapmak için size özel bir tarifle geldik. Enfes ve kıvamında mercimek köftesi nasıl yapılır sorusunun yanıtına geçmeden önce gerekli malzemeler neler, gelin birlikte göz atalım.

Mercimek Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

Mercimek köftesi tarifi için gereken malzemeler şu şekilde sıralanıyor:

  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 adet taze soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • 3 su bardağı su
  • Arzu ettiğiniz kadar marul ve roka

Mercimek Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?

Mercimek köftesi yapılışı için öncelikle kırmızı mercimekleri yıkayın ve şu adımları takip edin:

  • Yıkadığınız mercimekleri uygun bir tencerenin içinde 3 su bardağı su ekleyerek, iyice yumuşayana ve ezilene kadar haşlayın,
  • Haşladığınız mercimeklerin üzerine ince bulguru dökün, tencerenin kapağını kapatıp mercimekler ve bulgur şişene kadar bekleyin,
  • Beklerken bir tavada ince bir şekilde doğradığınız kuru soğanı zeytinyağı ile kavurun, içine biber ve domates salçasını ekleyip bir süre daha kavurmaya devam edin ve ocaktan alın,
  • Hazırladığınız salçalı soğanı mercimek ve bulgur karışımının üzerine ekleyin, iyice karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp bir kenarda bekletin,
  • Bu arada maydanoz ve yeşil soğanları ince ince kıyın,
  • Bir kenarda beklettiğiniz soğanlı mercimek ve bulgur karışımını alın ve içine tuz, karabiber, pul biber ve kimyonu ilave ederek iyice yoğurun,
  • İnce kıyılmış maydanoz ve yeşil soğanları bu karışıma ekleyin ve tekrar yoğurun,
  • Son olarak hazırladığınız harçtan cevizden biraz büyük parçalar kopararak avucunuzla köfte şekli verin ve marul ile rokaların üzerine dizin.

İşte tam kıvamında mercimek köfteniz hazır. Afiyet olsun.

Mercimek Köftesi Tarifinin Püf Noktası

Yapımı oldukça kolay mercimek köftesitarifini hazırlarken birtakım hususlara dikkat ederek lezzetini bir üst noktaya taşıyabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken püf noktalar şunlar:

  • Mercimekleri haşladıktan sonra tencerenin dibinde mutlaka bir miktar su kalması gerekiyor. Bu şekilde üzerine eklediğiniz bulgurun şişmesini ve mercimeklerle iyice karışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Mercimek ve bulgur karışımını dinlendirirken tencerenin kapağını iyice kapatın ve yaklaşık 30 dakika boyunca açmayın.
  • Soğanları kısık ateşte yavaşça kavurun. 
  • Hazırladığınız soğan ve salçayı karışıma sıcakken ilave edin.
  • Harcı iyice yoğurmaya özen gösterin. Bu sayede bütün malzemeler birleşecek ve lezzet eşit bir şekilde dağılacak.
  • Yeşillikleri köfte harcınız biraz ılıdıktan sonra ilave edin. Aksi halde maydanoz ve taze soğanlar sıcaklıktan dolayı formunu ve tadını kaybedebilir. 

Mercimek Köftesi Tarifinin Servis Önerisi

Mercimek köftesi sunumuyaparken marul, roka, limon ya da domates kullanabilirsiniz. Marul ve roka yapraklarını bir tabağa dizip mercimek köftelerini üzerine yerleştirerek hem hoş bir görünüm elde edebilir hem de mercimek köfterlerinin kurumasını engelleyebilirsiniz. Köftelerin aralarını limon ya da domatesle süsleyerek de göze ve damağa hitap eden bir sunum gerçekleştirebilirsiniz. 

Mercimek Köftesi Kaç Kalori?

Oldukça besleyici ve doyurucu olan mercimek köftesi kaç kalori,cevabı merak edilen bir konu. Mercimek köftesi kalori değerleri porsiyon büyüklüğüne göre değişiyor. Genel olarak bir orta boy porsiyon mercimek köftesi yaklaşık 290 kcal oluyor.