Kategoriler
Tarifler

Ramazan Tarifleri: Hünkar Beğendi Nasıl Yapılır?

Hünkar Beğendi nasıl yapılır? Türk mutfağında sıklıkla tercih edilen lezzetler, elbette patlıcan yemekleri! Oldukça faydalı bir sebze olan patlıcan, etle birleştirildiğinde eşsiz bir tat ortaya çıkarır. Saray dönemlerinden bu yana popüler bir ana yemek olan hünkar beğendi, birçok kişinin favori ev yemeğidir. Bu ana yemek tarifini denemeyen mutfak yok denecek kadar az!

Patlıcan ve etin buluşmasıyla elde edilen bu tarif, sağlıklı malzemelerle pişirilir. Kalori bakımından düşük bir öğün geçirmek için ideal bir tercihtir. Dana kuşbaşı, bu yemek için en çok tercih edilen ettir. Kaşar peynirle bütünleşen dana eti, benzersiz bir tat oluşturur. 

Hünkar beğendi püf noktalarına dikkat edilerek hazırlanması gereken bir yemektir. Bu sağlıklı tarifin püf noktaları arasında tereyağ ve kaşar yer alır. Asıl lezzetini bu iki bileşenden alan tarifi, kıyma etiyle de yapmayı tercih edebilirsiniz. Kıymalı hünkar beğendi ile Ramazan aylarında sofralarınızı süsleyebilirsiniz.

Hünkar Beğendi Malzemeleri

Bir saray yemeği olarak bilinen bu tarif birçok farklı sebze kullanılarak hazırlanır. Bu sebeple gün içinde yeterli besin miktarını karşılamak için tercih edilebilecek bir öğün seçeneğidir. Aynı zamanda hünkar beğendi yapılışı, iki aşamalı olmasına rağmen epey kolaydır! Sebzelerden aldığı sağlıklı ve kusursuz lezzetiyle bu ana yemeği misafirlerinize servis edebilirsiniz. Hünkar beğendi tarifi için dana kuşbaşı et gerekir. Mutfakta kullanılan temel besinlerden oluşan hünkar beğendi malzemeleri, hemen herkesin damak tadına hitap eder. Osmanlı saray mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan bu yemeği aşağıdaki tarifi kullanarak kolayca hazırlayabilirsiniz.

500 gram dana kuşbaşı

●  1 adet soğan

●  6 adet yeşil biber

●  3 adet domates

●  2 diş sarımsak

●  2 yemek kaşığı salça

●  2 su bardağı su

●  2 yemek kaşığı zeytinyağı

●  Tuz

Beğendi için:

 6 adet közlenmiş bostan patlıcanı

●  4 yemek kaşığı tereyağı

●  4 yemek kaşığı un

●  3 bardak kadar süt

●  2 avuç rende kaşar

●  1 tutam rende muskat

●  Tuz

Hünkar Beğendi Tarifi

Hünkar beğendi tarifine, soğan ve sarımsakları yemeklik doğrayarak ve zeytinyağında kavurarak başlayın. Sotelenen soğanlara ve sarımsaklara eti ekleyin. Et suyunu çektikten sonra hünkar beğendi tarifine, biber ve domates ekleyerek devam edin. Sonrasında salça ve su ekleyerek 10-15 dakika daha pişirin. Hünkar beğendi yemeğinin et pişirimi, bu kadar pratik ve kolay adımlardan oluşur!

Beğendi tarifine ise tencerede tereyağı eriterek başlayabilirsiniz. Eriyen yağın üzerine, un ekleyerek belli bir koku ve renk çıkana kadar kavurun. Tereyağ ve unun üzerine süt ekleyin. Tüm bu malzemeler karışırken tuzu, muskatı, kaşar rendesini ve közlenmiş patlıcanı sırayla tencereye ekleyebilirsiniz. Beş dakika sonra altını kapatarak tencereyi ocaktan alabilirsiniz. 

Hünkar beğendi ali nazik farkı, beşamel sostan gelir. Bu tarifte; un, süt ve tereyağlı bir sosun üzerine kuşbaşı et servis edilir. Ali nazik ise, yoğurtlu közlenmiş patlıcan yemeğidir. Birçok farklı etle yakışabilecek bir karışım olan beşamel sosla farklı tarif alternatifleri deneyebilirsiniz. Tavuklu hünkar beğendi, ailenizle geçireceğiniz keyifli bir akşam yemeğinde size eşlik edebilir!

Ayrıca yemeklerinizin tümünü masaya almak yerine, misafirlerinizin tabağına servis yapabileceğiniz şekilde mutfakta muhafaza etmek de küçük masalar ve kalabalık davetler için uygun bir tercih olacaktır.

Bir diğer önerimiz tatlı servislerinin de masada yer almaması. Kalabalık davetliler ve küçük masalar için tatlıyı, yemek sonrasında çay eşliğinde salon koltuklarının önüne sehpa çekerek yapabilirsiniz. Böylece hem tatlı servisi hem de sohbet bir arada harmanlanacaktır.

Doyurucu ve Lezzetli Hünkar Beğendi tarifi için Youtube videomuzu izleyin!

Hünkar Beğendinin Yanına Yapabilecekleriniz

Lezzetli ve doyurucu bir patlıcan tarifleri, birçok kişiye göre en çok pirinç pilavının yanına yakışır. Hafif ve sağlıklı bir öğün tercih edenler ise, zeytinyağlılara yönelir. Bu benzersiz saray yemeği, ana öğün olarak servis edilir. 

Hünkar beğendi yanına ne gider sorusunun cevabı, başlangıç olarak bir çorba, devamında ise çeşitli ara sıcaklar olabilir. Hünkar beğendi kalori açısından verimli bir yemek olduğundan, diyet menüleriniz için bu tarifi sağlıklı atıştırmalıklarla tercih edebilirsiniz.