Kategoriler
Tarif Yaşam

Ramazan’a Özel Tarifler: Patatesli ve Tahinli Kakaolu Gözleme

Ramazan’a Özel Tarifler: Patatesli ve Tahinli Kakaolu Gözleme

Artık Ramazan’ın son haftasındayız. Bu nedenle size özel en güzel Ramazan tariflerini Refika Birgül ile vermeye devam ediyoruz. Bugünün konusu Patatesli ve Tahinli Kakaolu Gözleme! Özellikle hamur işi sevenlerin dikkatini çekecek bu iki lezzetle siz de iftar sofranızı enfes bir şölene çevirebilirsiniz. Gelin, yumuşacık yoğurulan ve incecik açılan hamuru, lezzetle hazırlanan iç harçları ve yanına demleyeceğiniz mis gibi çayıyla tarifimizin detaylarına geçelim.

Enfes Patatesli Gözlemeler Nasıl Yapılır?

Patatesli gözleme deyince aklınıza hazır yufkadan yapılmış gözlemeler gelmesin. Bu tarifin içerisinde tam kıvamında hamuruyla, lezzetli iç harcıyla ve el emeğiyle harmanlanmış mükemmel bir uygulama var. Üstelik de tarif mutfakların en sevilen şeflerinden Refika’nın reçetesiyle geliyor! Karaca Test Mutfağı’ndan mutfaklarınıza taşınacak lezzeti uygulamak için hazırsanız, malzeme listemizi sıralıyoruz:

Patatesli Gözleme İçin Malzemeler

Hamuru için (8 beze)

  • 600 gr un (4,5 su bardağı)
  • 400 ml su (1,5 su bardağı + 2 çorba kaşığı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Patatesli iç için (6 gözleme)

  • 2 iri patates
  • 2 orta boy soğan
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı + hamurları yağlamak için
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 6 avuç rendelenmiş kaşar peyniri
Ramazan’a Özel Tarifler: Patatesli ve Tahinli Kakaolu Gözleme

Of Dedirten Patatesli Gözleme Tarifi

  • İlk olarak patateslerinizi Mutfaksever kendinden süzgeçli tencerede soğuk su içerisine alın ve haşlanmaya bırakın. Ardından Mastermaid Chef Stand Mikserin haznesine unu ve suyu ekleyin ve 1 tatlı kaşığı tuzla beraber kademeli olarak hızlandırarak mikseri çalıştırın. Eğer mikseriniz yoksa hamuru elinizle de yoğurabilirsiniz.
  • Hamurunuz Mastermaid Chef sayesinde kısa sürede yumuşak ve pürüzsüz bir hale gelecektir. Bu kıvamı yakaladığınızda makinanızı durdurun ve tezgaha biraz un sepeleyerek hamuru buraya alın. Undan biraz da hamurun üzerine serpin ve rulo şeklini verdiğiniz hamurdan 8 parça beze ayırın.
  • Bezeleri üzerini nemli bir bezle örterek bir süre dinlendirin.
Ramazan’a Özel Tarifler: Patatesli ve Tahinli Kakaolu Gözleme
  • Hamuru hazırlarken haşlamaya bıraktığınız patatesleri alarak artık iç harcı hazırlamaya geçebiliriz. Haşlanan patatesleri kabuklarından temizleyin ve iri küpler halinde doğrayın.
  • Soğanı ince ince doğrayarak, 1 çorba kaşığı tereyağı ile tavada güzelce çevirin. İşlemi soğanlar biraz yumuşayana kadar devam ettirin. Ardından birer çorba kaşığı biber ve domates salçasını da ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Patatesleri eklemeden önce 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin. Şimdi patatesleri tavaya ekleyebilirsiniz.
Ramazan’a Özel Tarifler: Patatesli ve Tahinli Kakaolu Gözleme
  • İri şekilde doğradığınız patatesleri soğan ve salça ile iyice karıştırın. Ardından kevgir yardımıyla güzelce ezin.
  • Harcın içerisine 1 çay kaşığı tuz, dilerseniz 1 tutam da karabiber serperek ocağın altını kapatın.
  • Dinlendirdiğimiz hamurları açmak için tezgahınızı hazırlayın ve hamurları merdane ile çok fazla bastırmadan ileri geri yaparak açın.
Ramazan’a Özel Tarifler: Patatesli ve Tahinli Kakaolu Gözleme
  • Elips şeklini aldığında 90 derece çevirerek diğer taraftan açmaya devam edin ve yuvarlak forma getirin.  Hamurunuzun yaklaşık olarak 2 karış çapında olması yeterli olacaktır.
  • Açtığınız hamurlara 1 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirin ve kenarlarına yayın.
  • İçerisine patatesli harçtan koyup, üzerine de 1 avuç kadar kaşar peynir serpin.
Ramazan’a Özel Tarifler: Patatesli ve Tahinli Kakaolu Gözleme
  • Kapatırken ilk olarak altını ve üstünü ortada birleştirin, ardından kenarları da üst üste gelecek şekilde hamurunuzu kapatın.
  • Mutfaksever Gözleme ve Lavaş Tavası içerisinde biraz tereyağı eritip kısık-orta ateşte iki tarafı da güzelce renk alıp çıtırdayana kadar gözlemenizi pişirin. 8 parça hamurun 6 parçasını bu şekilde pişirmeye devam edin.

Tahinli Kakaolu Gözlemeler Nasıl Yapılır?

Mis gibi kokan, lezzetiyle of dedirten patatesli gözlemelerimizden sonra şimdi sırada daha önce denemediyseniz hayran kalacağınız tatlı bir gözleme tarifi var; Tahinli kakaolu gözleme!

Tek hamurdan hem tuzlu hem de tatlı pratik bir tarifle iftar sofranızı şenlendirmenin tam zamanı. Hamurumuzu zaten hazırlamış, 8 bezeye ayırmış ve dinlendirdikten sonra 6 adetini patatesli gözleme için kullanmıştık. Şimdi kalan 2 bezeyi bu muhteşem tatlı için hazırlamaya başlayabiliriz.

Ramazan’a Özel Tarifler: Patatesli ve Tahinli Kakaolu Gözleme

 Tahinli kakaolu iç için (2 gözleme)

  • 4 çorba kaşığı tahin
  • 4 çorba kaşığı bal
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 2 avuç rendelenmiş kaşar peyniri

İftar Sofranızın En Sağlıklı Tatlısı: Tahinli Kakaolu Gözleme Tarifi

  • Sürülebilir çikolatalı gözleme için ilk olarak tahini, balı ve 2 çorba kaşığı kakaoyu bir kasenin içerisinde güzelce karıştın.
  • Hamuru tıpkı patatesli gözleme yaparken açtığınız şekilde açın ve kenarından 3-4 parmak genişliğinde kesin. Kestiğiniz bu parçayı ikiye bölerek yufkanın ortasına destek olarak koyun.
Ramazan’a Özel Tarifler: Patatesli ve Tahinli Kakaolu Gözleme
  • Tahinli harcın yarısını ortaya sürün, ardından üzerine 1 avuç rendelenmiş kaşar peynir ekleyin. Patateslideki gibi kapatıp pişirin. Gözleme tavasında pişirin. Diğer bezeye de aynı işlemi uygulayın. İşte tatlımız hazır! Afiyet olsun…

Tarifi Refika Eşliğinde Uygulamak İsterseniz Hemen Videomuzu İzleyin!

Mutfağınıza hız ve pratiklik kazandıranKaraca ürünü için mutlaka Karaca.com web sayfamızı ziyaret edin ya da hemen Karaca mobil uygulamamızı telefonunuza yükleyin!