Kategoriler
Tarifler Yaşam

Saç kavurma Nasıl Yapılır?

Saç kavurma Nasıl Yapılır?

Kuzu ya da dana etinin sebzelerle buluşması ile ortaya çıkan lezzetli bir yemek olan saç kavurma geleneksel Türk mutfağının en pratik tariflerinden biridir. Yapım aşamaları kolay olsa da bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Sulu, dengeli ve yumuşacık etleriyle sofralarınızı şenlendirecek saç kavurmayı ister özel tavasında isterseniz de tencerede yapabilirsiniz. Pek, saç kavurma nasıl yapılır?

Saç Kavurma Nasıl Yapılır?

Saç kavurma nasıl yapılır, sorusuna verilecek birkaç cevap vardır. Temelde aynı malzemeler kullanılsa da et seçimi değişiklik gösterebilir. İster dana isterseniz de kuzu eti ile yapabileceğiniz saç kavurma ile sofralarınızda bayram havası estirebilirsiniz.

  • Dana Etinden Saç Kavurma: 4 ile 6 kişilik bir saç kavurma için 500 gram dana etine ihtiyacınız olacaktır. Soğan, domates, yeşil biber, kapya biber ve bir miktar yağ ile dana saç kavurmasını hazırlayabilirsiniz. Damak zevkinize göre tuz ve karabiber ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. Dana saç kavurma yaparken hazırlık süreci 5 dakika, pişirme süreci de 30 dakikadır. Pişirme süresi ne tür bir dana eti kullandığınıza bağlı olarak da değişir.
  • Kuzu Etinden Saç Kavurma: Kuzu eti yapısı gereği yağlı bir ettir ve saç kavurma için oldukça idealdir. Kasabınızdan saç kavurmalık doğranmış kuzu eti alarak bu lezzetli yemeği yapmaya başlayabilirsiniz. Kuzu saç kavurma için de dana kavurmada olduğu gibi çeşitli biberler, soğan, domates ve baharat kullanabilirsiniz. Kuzu saç kavurma tarifi için bir iki diş sarımsak ve arpacık soğan da kullanabilirsiniz.
Saç kavurma Nasıl Yapılır?
  • Saç Tavasında Kavurma Tarifi: Saç kavurma yapmanın en iyi yolu bir kavurma tavası kullanmaktır. Yayvan ve hafif çukur yapıdaki tavanın içine yağ döküp kızdırdıktan sonra etinizi ekleyebilirsiniz. Yüksek ısıda iyice kavurup suyunu çektirdikten sonra soğanı ekleyip kavurmaya devam edebilirsiniz. abilirsiniz. Ardından sırası ile biber ve domatesi ekleyebilirsiniz. Et ve domates birbirine karıştıktan sonra baharatlarını ilave edip ocaktan alabilirsiniz.
  • Wok Tavada Saç Kavurma: Evinizde saç kavurma tavası olmayabilir. Böyle bir tava almayı gerekli de bulmayabilirsiniz. Böyle bir durumda saç kavurmanın eşsiz lezzetinden mahrum kalmanıza gerek yok. Karaca wok tava çeşitleri saç kavurma yapabileceğiniz en iyi alternatiflerdendir. Seramik wok tavaları tercih ederek tam kıvamında bir saç kavurma pişirebilirsiniz.

Saç Kavurma Hangi Etten Yapılır?

Lezzeti ile tadanları hayran bırakan saç kavurmanın hangi etten yapılabileceği merak konusudur. Bu benzersiz yemek hem kuzu hem de dana etinden yapılabilir. Etin hangi hangi bölgeden alınması gerektiği dikkat edilmesi gerekenlerdendir. Kuzu but ile tam kıvamında bir saç kavurma yapmak mümkündür. Kendi yağı ile kavrulan kuzu eti damaklarda hoş bir lezzet bırakır. Dana etinde ise daha hassas davranmak gerekir. Dana eti kuzuya oranla daha serttir ve pişmesi daha uzun sürer. Saç kavurma için dana butu tercih edebilirsiniz. Fakat pişmesi için birkaç saati gözden çıkarmanız gerekebilir. Buttan yapmayı düşünürseniz kuşbaşı doğranmış dana etini bir süre Karaca düdüklü tencere ile pişirip kavurmaya uygun hale getirebilirsiniz. Saç kavurma yapmaya en elverişli dana eti bonfiledir. Hem kısa sürede pişer hem de yumuşaklığı ile beğeni kazanır.

Saç kavurma Nasıl Yapılır?

Saç Kavurmayı Nasıl Yumuşak Yapabiliriz?

Saç kavurma nasıl yumuşak olur sorusu merak uyandırabilir. Hangi eti kullanırsanız kullanın etinizi yüksek ısıda kavurup mühürlemeyi ihmal etmeyin. Tavaya bir miktar yağ ekleyip kızdırdıktan sonra etinizi kavurmaya başlayabilirsiniz. Her bir parçanın sıcak tava ile temas edip mühürlendiğinden emin olabilirsiniz. Etinizin yumuşak olması için asla yıkamamanız gerekir. Su ile temas eden et sertleşir ve pişmesi zorlaşır. Yağ olarak da tereyağı ya da kuyruk yağı kullanırsanız saç kavurmanızın yumuşacık olduğunu görebilirsiniz. Doğru tencere seçimi ile de tadına doyulmaz saç kavurmalar hazırlayabilirsiniz.